בראשית כל יוזמה או מיזם עסקי, נמצאת תוכנית עסקית מקצועית ומקיפה אשר מהווה מסמך המאגד בתוכו מחשבות, רעיונות ואסטרטגיות שמטרתן להביא את העסק להצלחה. התוכנית העסקית מעניקה מסגרת עבודה לעסק, מספקת התמצאות בתחום העסקי ומאפשרת ליזם להתמקד במהות הפעילות שלו.
התוכנית העסקית שומרת על החזון של החברה, מגדירה את היעדים האסטרטגיים ומתארת את הדרך שבה החברה מתכוונת להגיע לשם. נוסף על כך, היא מספקת מידע על השוק, המתחרים, המוצר או השירות, המדיניות המסחרית, הצוות, תוכנית המכירות והשיווק, גיוס הון ועוד.
מבחינת משקיעים וגורמים פיננסיים, התוכנית העסקית היא כרטיס הביקור של העסק. דרך זו מציגים את החברה והמיזם בצורה ממוקדת, מעניקים למשקיעים או גורמי מימון אחרים ביטחון ביכולת החברה להגשים את המיזם, להשיג רווחים או להחזיר חובות.
אז, מאיפה מתחילים בכלל לבנות תוכנית עסקית? איך ממריאים למסע של בניית המסמך שישפיע על הגורל של העסק שלכם? בכתבה הזו נתייחס ל-10 הטיפים החשובים ביותר לבניית תוכנית עסקית מוצלחת.
טיפ 1 לבניית תוכנית עסקית: תלמדו ותבינו את השוק והמתחרים
התחלת התהליך של בניית תוכנית עסקית טובה מתחיל בביצוע מחקר שוק מעמיק להבנת השוק שהיא תנאי הכרחי להצלחת העסק. אף יזם לא יכול להפעיל עסק בלי לדעת מי הלקוחות הפוטנציאליים שלו, מה הם מחפשים, מהם הצרכים והרצונות שלהם. איך מתחילים? המחקר צריך להכיל ניתוח של מהות השוק, היקף, מגמות וצפי גדילה. חשוב לא רק לדעת את מהות השוק, אלא גם להבין את המגמות בו, זה מאפשר לנו לעקוב ולהכין את עצמנו לשינויים מראש. חלק משמעותי מהמחקר צריך להיות מוקדש לניתוח המתחרים. מי הם? מה הם מציעים? מה היתרונות והחסרונות שלהם? איך הם ממוקמים בשוק? המידע הזה יכול להאיר את הדרך למציאת הייחודיות שלכם בשוק, להבחין בפערים ולמצוא את הזמן והמקום להתמקם בהם. השקעה במחקר שוק יסודי היא השקעה בעתיד העסק שלכם. בכך תוכלו להביא את המוצר או השירות שלכם לאנשים שיש להם את הצורך החזק ביותר להם, וכך תוכלו להגיע להצלחה המרבית.
טיפ 2 לבניית תוכנית עסקית: תגדירו חזון ומטרות ברורות
חזון ומטרות הם הבסיס של כל תוכנית עסקית. החזון הוא התמונה הגדולה, היעד לקראתו אתם שואפים; המטרה, מצד שני, היא איך אתם מתכננים להגיע לשם. הם משקפים את הערכים, מה אתם שואפים להשיג ואת הדרך שבה אתם מתכננים להשפיע. החזון צריך להיות מרהיב ומעניק השראה. הוא אמור לתת לאנשים סיבה להאמין בעסק שלכם. לעומת זאת, המשימה צריכה להיות קונקרטית וברורה, כדי שכל מי שקורא את התוכנית שלכם יוכל להבין איך אתם מתכננים להגשים את החזון שלכם.
חשוב להקדיש מחשבה מעמיקה כדי להגדיר בצורה ברורה את החזון והמטרות של העסק. זה לא רק סוג של משפטים שאתם כותבים בתוכנית העסקית שלכם, אלא הם מהדהדים לאורך כל פעילות העסק, משפיעים על קבלת החלטות עסקיות ומשקפים את הערכים והמחויבות שלכם ללקוחות שלכם.
טיפ 3 לבניית תוכנית עסקית: תארו את המוצר או השירות בצורה ממוקדת
המוצר או השירות שאתם מציעים הם לב העסק שלכם. לכן, עליכם לתאר אותם בצורה ברורה וממוקדת, תוך שמירה על הפרטים החיוניים מבחינת הלקוח הפוטנציאלי. תגדירו לעצמכם מהם התכנים העיקריים שחייבים להופיע בתיאור תוך דגש על התכונות והיתרונות הייחודיים של המוצר או השירות שלכם, מה הוא מציע שמוצרים או שירותים אחרים אינם מציעים. כמו כן, אתם צריכים להבהיר את התועלת שהלקוח יקבל משימוש במוצר או בשירות שלכם. כמו כן, זיקת המוצר או השירות לחזון ומשימה של החברה צריכה להיות ברורה ולהסביר איך המוצר או השירות שלכם מקדמים את החזון שלכם, איך הם עוזרים לכם להגשים את המשימה שלכם.
טיפ 4 לבניית תוכנית עסקית: תקבעו את האסטרטגיה המסחרית
האסטרטגיה המסחרית של עסק כוללת את האסטרטגיות שמוליכות להשיג את מטרות המכירות שלכם.
אסטרטגיה מסחרית כוללת בין היתר הגדרה של הערך שאתם מציעים ללקוחות, איזון בין איכות למחיר, ובחירה בערוצים המסחריים המתאימים.
מחירים
החלטה על מדיניות מחירים תלויה במספר גורמים כמו עלויות, תחרות, תפיסת הערך של הלקוח וכן האסטרטגיה הכלכלית של החברה.
ערוצי הפצה
יש להחליט איזה ערוצים אתם רוצים להשתמש (אינטרנט, חנויות פיזיות, מכירה ישירה, ועוד) וכן איך לנהל את הפצת המוצר שלכם.
שירות לקוחות
יש לקבל החלטה על הרמה של שירות לקוחות שאתם רוצים לספק. האם אתם רוצים להציע שירות לקוחות מעולה, או אתם מעדיפים להתמקד במחירים נמוכים.
קידום ושיווק
בחירה בכלים שיווקיים, ערוצי שיווק ופרסום וקמפיינים שיקדמו את המוצר שלכם או שירות.
חשוב לזכור שכל ההחלטות הללו צריכות להיות מתואמות אחת עם השניה, ואתם צריכים להיות מוכנים לעשות שינויים בהתאם לתנאי השוק ולפידבק המתקבל מהלקוחות שלכם.
טיפ 5 לבניית תוכנית עסקית: תבנו צוות מנצח
ניהול חכם של הצוות הוא מרכיב מרכזי בהצלחה של כל עסק. קודם עליכם להכיר בכך שאתם לא יכולים לעשות הכל לבד, ועל כן חשוב אד להשקיע בבניית וניהול צוות מנצח שיכול לתמוך בכם ולעזור לכם להגשים את החזון שלכם.
בניית הצוות
כדאי להתחיל עם הכירה במי שהם האנשים שאתם צריכים בצוות שלכם. מהם התפקידים והמיומנויות שאתם צריכים כדי להגשים את האסטרטגיה שלכם? איזה סוג של תרבות אתם רוצים ליצור בארגון שלכם?
הובלת הצוות
ניהול טוב הוא לא רק על ניהול משימות, אלא גם על חיזוק המוטיבציה, שמירה על מורל גבוה וטיפוח של כישורים. על כן, חשוב להגדיר איך אתם מתכננים להוביל את הצוות שלכם ואיזה סגנון ניהול מתאים לכם ולצוות שלכם.
פיתוח הצוות
העסק שלכם יצליח רק אם האנשים משתפרים ומתפתחים. על כן, חשוב להגדיר איך אתם מתכננים לתמוך בפיתוח המקצועי של חברי הצוות שלכם וכיצד יהיו להם הזדמנויות ללמוד ולהתקדם.
בחירה נכונה של צוות, הנהגתו בצורה נכונה והשקעה בפיתוח האנשים שמרכיבים אותו, יכולות לתת תרומה עצומה להצלחה של העסק שלכם.
טיפ 6 לבניית תוכנית עסקית: תבנו תוכנית שיווק ומכירות מפורטת
גם אם יש לכם המוצר או השירות הטוב ביותר בעולם, אם לא תצליחו להגיע ללקוחות פוטנציאליים ולשכנע אותם לרכוש, העסק שלכם לא יהיה רווחי.
הגדרת מטרות
תחילה, עליכם להגדיר מה הם היעדים העסקיים שאתם מעוניינים להשיג, כמה מכירות אתם מתכננים להשיג, באילו שווקים, באילו תקופות זמן.
הבנת השוק
הגדירו לעצמכם מי הם הלקוחות האידיאליים שלכם, מה הם צריכים ורוצים, מי הם המתחרים שלכם ומה הם מציעים.
אסטרטגיית שיווק ומכירות
הגדירו אילו כלים שיווקיים וטקטיקות מכירה אתם רוצים להשתמש בהם כדי להגיע ללקוחות ולהציע להם את המוצרים או השירותים שלכם.
מעקב אחר ביצועים
הגדירו מראש את המדדים שתשתמשו בהם כדי למדוד את ההצלחה של המכירות והשיווק שלכם?
הכתיבה של תוכנית שיווק ומכירות מפורטת ומסודרת תעזור לכם להבין בדיוק מה עליכם לעשות, כיצד לעשות זאת, ואיך לבדוק אם אתם מצליחים.
טיפ 7 לבניית תוכנית עסקית: תכינו תכנון כלכלי ותקציב מפורט
אחד המרכיבים החשובים ביותר של תוכנית עסקית הוא התכנון הכלכלי והתקציב של העסק. זה מרכיב שיכול להכריח את הקורא, בעיקר אם זה משקיע או בנקאי, להבין את ההיבט הכלכלי של התוכנית.
תחזית ההכנסות
העריכו באמצעות מודלים כלכליים מהן ההכנסות המשוערות של העסק, מאיפה הן יבואו,ועל מה הן יהיו מבוססות (לדוג’, מכירות, שירותים, רישוי).
תקציב ההוצאות
בהמשך לתחזית הכנסות העריכו מהן ההוצאות המשוערות של העסק, ונסו לזהות את ההוצאות הקבועות ואת ההוצאות המשתנות של העסק.
הערכת רווחיות
נסו להעריך מתי הרווחיות המשוערת של העסק ומתי העסק יתחיל להיות רווחי.
ניתוח נקודת איזון
בהתאם לנתונים נסו להעריך מהי כמות המכירות הנדרשת כדי לכסות את כל ההוצאות.
תכנון תזרים מזומנים: נסו לבדוק האם בכל נקודת זמן בתוכנית העסקית העתידית יש מספיק כסף כדי לפתוח ולהפעיל את העסק עד שהוא מגיע לרווחיות.
תכנון כלכלי הוא לא רק דרך להבין את ההיבטים הכלכליים של העסק שלכם, אלא גם דרך להראות למשקיעים ולבנקאים שאתם מבינים את הסיכונים הכלכליים ואת ההזדמנויות של העסק שלכם.
טיפ 8 לבניית תוכנית עסקית: תבנו תוכנית ואסטרטגיה לגיוס הון
במהלך פתיחה והפעלה של עסק, אחד האתגרים המרכזיים שיכולים להתעורר הוא גיוס ההון הדרוש לתמיכה בפעילות העסקית בה תצטרכו להשקיע משאבים פיננסים כדי לשלם לעובדים, לרכוש מלאי, ועוד.
קביעת הצרכים הכלכליים
עליכם להעריך כמה כסף אתם צריכים כדי להתחיל את העסק ואילו הכנסות והוצאות צפויות לאורך זמן הפעילות.
מקורות הון פרטיים
עליכם לבדוק האם תוכלו למצוא משקיעים פרטיים, כמו משפחה וחברים, או משקיעים מקצועיים, כמו מנהלי השקעות ומשקיעים אנג’ל.
מקורות הון ציבוריים
עליכם לבדוק האם תוכלו למצוא מקורות מימון ציבוריים, כמו מענקים והלוואות ממשרדי ממשלה או מוסדות בנקאיים.
גיוס מימון דרך מכירת מניות
יש לבדוק האם העסק שלכם מתאים לגיוס הון דרך מכירת מניות למשקיעים ואיך ניתן לגייס משקיעים כאלה.
שיקולים משפטיים
יש לבדוק האם ישנם היבטים משפטיים ורגולטוריים שיש לקחת בחשבון בעת גיוס הון.
טיפ 9 לבניית תוכנית עסקית: תבצעו ניתוח סיכונים ודרכי טיפול בהם
כל עסק כרוך בסיכונים ועל כן, התהליך של זיהוי והתמודדות עם הסיכונים האלו הוא חלק בלתי נפרד מבניית תוכנית עסקית מקיפה.
זיהוי סיכונים
השלב הראשון הוא לזהות את הסיכונים שיכולים להשפיע על העסק שלכם. האם יש סיכונים כלכליים, שיווקיים, טכנולוגיים, או סיכונים אחרים שיכולים להשפיע על ההצלחה שלכם.
הערכת סיכונים
לאחר שזיהיתם את הסיכונים, השלב הבא הוא להעריך את ההשפעה של כל סיכון. מה היא הסיכוי שיתרחש ומה תהיה השפעתו על העסק.
תכנית תגובה לסיכונים
לאחר זיהוי והערכת הסיכונים, יש לפתח תוכנית התמודדות עם הסיכונים הכולל מזעור השפעת הסיכונים, מניעתם, עמידה בפני השלכותיהם או אף הפיכתם להזדמנויות.
הכנת תוכנית נרחבת לניהול סיכונים תוכל לשפר את היכולת שלכם להתמודד עם האתגרים שיבואו ותראה למשקיעים פוטנציאליים שאתם מוכנים ומסוגלים לנהל את העסק שלכם בצורה מקצועית.
טיפ 10 לבניית תוכנית עסקית:תכינו תקציר מנהלים מרשים
תקציר מנהלים הוא חלק חיוני של כל תוכנית עסקית. הוא משקף התורה מתומצתת וברורה את ההבנה שלכם של העסק שלכם, את הפוטנציאל שלו ואת האסטרטגיה שלכם להצלחה.
להלן מרכיבים הכרחיים שחייבים להיכלל בתקציר מנהלים של כל עסק.
מידע בסיסי
כתבו את שמות החברה ומיקומה, את המוצר או השירות שאתם מציעים, ואת תחום או התעשייה שבה אתם מתמקדים.
חזון העסק
ציינו מה החזון שלכם לעסק. למה אתם שואפים, איזו ערך אתם מציעים ללקוחות שלכם.
מוצרים או שירותים
תארו בקצרה את המוצרים או השירותים שאתם מציעים ואיך הם מועילים ללקוחות שלכם.
סיכום של המצב הנוכחי
הציגו את הצעדים הראשונים שכבר עשיתם, כמו הקמת צוות, פיתוח מוצר, וכו’. זה מראה למשקיעים פוטנציאליים שאתם כבר התחלתם להכיר את הדרך שלכם אל ההצלחה.
אסטרטגיה לצמיחה
תארו בקצרה את אסטרטגיית הצמיחה שלכם, איך אתם מתכננים להגדיל את המכירות, להגיע לשווקים חדשים.
תקציר מנהלים מרשים יכול לשמש כדלת פתיחה לשיחות עם משקיעים, לקוחות פוטנציאליים, ושותפים בעסקים, ולתת להם תמונה ברורה ומדויקת של האסטרטגיה שלכם להצלחה.
השתמש באופן נכון בתוכנית עסקית מנצחת
התוכנית העסקית היא כלי חיוני לצמיחה והצלחה של העסק. היא משמשת מפת הדרכים שלכם לעתיד, וגם ככלי למשקיעים ושותפים להבנת המטרות והאסטרטגיה שלכם.
להלן כמה טיפים איך להשתמש בצורה נכונה ואפקטיבית בתוכנית העסקית המנצחת זה עתה שהכנתם:
תחזוקה שוטפת של התוכנית
התוכנית העסקית היא מסמך דינמי על כן, עדכנו אותה בהתאם למציאות המשתנה וכן תשתמשו בה ככלי לקבלת החלטות.
כלי חשוב לגיוס הון
כאשר אתם מחפשים משקיעים, התוכנית העסקית שלכם היא הכלי הטוב ביותר להצגת האסטרטגיה שלכם, המוצרים או השירותים שלכם, והצוות שלכם.
כלי לגיוס ניהול הצוות הבכיר
התוכנית העסקית שלכם מסייעת למשא ומתן בכיקי הצוות פוטנציאליים. היא מציגה את המטרות והאסטרטגיה שלכם, ותוכל לשמש בתיאום ציפיות עם צוות העובדים הבכיר של העסק.
כלי לביצוע התאמות לשוק
השתמשו בתוכנית העסקית לבחינת השוק, להבנת התחרות ולהתאמת האסטרטגיה שלכם.
תוכנית עסקית איכותית, מעודכנת ומקצועית היא יתרון משמעותי בהבנת העסק שלכם, תכנון מסלול הצמיחה שלו, ובמשא ומתן עם משקיעים ושותפים.
ברלין ייעוץ עסקי – המומחים לבניית תוכנית עסקית מקצועית ואפקטיבית
אם אתם מחפשים חברת ייעוץ עסקי שתעזור לכם לממש את מלוא הפוטנציאל העסקי של עסק החלומות שלכם, ולספק לכם במקצועיות ובאמינות פתרונות חכמים ויצירתיים כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר, הגעתם למקום הנכון!
ברלין ייעוץ עסקי הינה חברת ייעוץ עסקי מהמובילות בישראל המספקת שירותי ניהול וייעוץ עסקי בשיטה ייחודית הנקראת מנוע התנופה העסקי, ליזמים, בעלי עסקים ומנהלים.
מתוך מקום של שליחות וכדי לעזור ליזמים ובעלי עסקים לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, אריה ברלין, יועץ עסקי בכיר, מנטור עסקי, בעלים ומנכ”ל ברלין ייעוץ עסקי לקח את כל הידע והניסיון המעשי שצבר במהלך עשרות שנות ניסיון בעולם העסקים הישראלי והבינלאומי ופיתח שיטה חדשנית, ייחודית ואפקטיבית עבור עסקים בשוק הישראלי בשם מנוע התנופה העסקי, באמצעותה הצליח להוביל עסקים, חברות,יזמים ומנהלים רבים להגיע לשינוי, פריצה, צמיחה, הצלחה אישית ועסקית מרשימה ביותר.
פתרונות חכמים של ייעוץ עסקי עם ערך מוסף
שירותי הייעוץ עסקי שלנו ניתנים בצורה מודולרית ומותאמים אישית וספציפית לצרכים והמטרות הייחודיות של כל לקוח. כמו כן אנחנו מלווים את התהליך העסקי מקצה לקצה, משלב התכנון ועד שלב היישום, והכל במטרה להשיג את התוצאות הנדרשות.
להלן שירותי הייעוץ העסקי בהם אנו מתמחים ומספקים ללקוחותינו – יזמים, בעלי עסקים ומנהלים הרוצים לפתח ולקדם את עצמם ואת העסק שלהם לשגשוג, צמיחה ווהצלחה:
- ייעוץ עסקי בתחום שיווק ומכירות ליצירת צמיחה בהכנסות
- ייעוץ עסקי בתחום שיפור וייעול תהליכים תפעוליים להגדלת הרווחיות
- ייעוץ עסקי בתחום אסטרטגיה ליצירת פריצה עסקית
- ייעוץ עסקי בתחום בניית מוניטין ומיתוג של העסק
- ייעוץ עסקי בתחום בניית תוכנית עסקית אפקטיבית שתשיג תוצאות
- ייעוץ עסקי בתחום ניהול כספים וגיוס מקורות מימון
- ייעוץ עסקי בתחום ייעוץ כלכלי לניהול חכם של העסק
- ייעוץ עסקי בתחום ארגוני ומשאבי אנוש להנעת עובדים
- ייעוץ עסקי בתחום הטמעת מערכות עסקיות ויישום אוטומציה
- ייעוץ עסקי בתחום ליווי בהקמת עסקים חדשים וחברות סטארט אפ
- ייעוץ עסקי בתחום הערכות שווי וליווי בתהליכי קניה ומכירה של עסקים
- ייעוץ עסקי בתחום מנטור עסקי להעצמת כישורי ניהול ומנהיגות